Ressenya: We Are Chaos (2020) – Marilyn Manson

Translate to English this review here.

Després d’haver escoltat el disc diverses vegades, crec que tinc una opinió bastant ferma sobre aquest. És un disc del TOP d’en Marilyn Manson. Si una cosa fa bé és que SEMPRE sorprèn quan treu un nou treball, aquesta vegada a més, ho fa amb un estil molt fresc i interessant.
M’encanta que la portada del disc sigui una de les seves pintures (i el vinil que tinc entre les mans sigui de color hot-pink). Estic agraït a LomaVista per fer tant marxandatge com un trencaclosques, mitjons i molts vinils diferents!

Marilyn Manson estrena "We Are Chaos" y anuncia el álbum
Infinite Darkness – Marilyn Manson (Portada del disc ‘We Are Chaos’)

PLAY!
Red, Black and Blue comença amb un speech que em recorda una mica a Born Villain / The Gardener, quina veu! Aquesta és una de les dues cançons que crec que els amants de Antichrist Superstar / Holy Wood els engrescarà, sobretot pels screams. Personalment i amb una visió més general del disc, aquesta cançó juntament amb Infinite Darkness són les que més allunyades estàn de la ‘temàtica sonora’ de la resta, és un bon tema de Manson, però potser m’acabarà passant com amb Ka-Boom Ka-Boom o Doll-dagga buzz-buzz ziggety-zag, que m’agraden però potser no són les que més escolto.

We Are Chaos, mare meva! FANTÀSTICA! Sembla feta expressament pel moment que estem vivint amb la COVID19. Escolto a Bowie, escolto un himne dels 80-90’s… La guitarra acústica em té enamorat. Amb la tornada: “We are sick, fucked up and complicated, We are chaos, we can’t be cured“, tot un statement. Cal destacar l’alta presència del piano / teclat / synth, que havia perdut una mica de força en els darrers treballs.

Marilyn Manson lanzó nuevo sencillo titulado "We Are Chaos"

Don’t Chase the dead té una intro molt dark tipus Alice Cooper i artistes semblants. L’ambient que crea és espectacular, els crits de fons, la guitarra, l’entrada de la bateria… La tornada d’aquest tema és memorable, és tant bona que sembla que l’has escoltat abans. “If tonight lasts forever, it won’t matter if there’s no tomorrow“. Un nou hit made in Manson.

Paint you with my love és una de les meves preferides. Comença amb la seva veu més delicada. Estaria tota la vida escoltant aquesta intro.
És una balada preciosa. ”So let me paint you… with my love” amb una veu desgarrada i amb molt de sentiment. Podria estar taral·lejant aquest tema dia sí, dia també. És romàntica i carinyosa fins a la meitat de la cançó, on es transforma en un tema més fosc i que recorda molt als ambients sonors del Mechanical animals. Ara mateix estic escoltant la cançó mentre escric això i la frase “It’s not a life sentence, but a death dream for you” juntament amb el crit que dona començament a la segona part del tema… se’m posen els pèls de punta. L’última repetició de la frase juntament amb la distorsió de la guitarra… estic al Mechanical Animals i m’encanta.

Half-Way & One Step Forward és la meva preferida. Crec que és un dels millors temes que ha creat Marilyn Manson. El piano de base, una bona entrada i ”I don’t wanna know, Don’t need to know, You got champagne problems” com a tornada. Podria repetir aquesta tornada fins que em morís? jo dic SÍ. No puc parar, s’està convertint en addicció, aquesta cançó és droga pura. El synth, les ‘flautes’ i demés instruments de vent fan que aquesta cançó sigui UN HIT que personalment voldria veure com a single. Vull estar escoltant aquesta cançó a totes les ràdios del món. El millor moment és la part final on fa que soni ”I don’t wanna know, Don’t need to know, You got champagne problems” amb “Half-way and one step forward, Past the point of no return“. Crec que faré un edit d’aquesta cançó que duri 10 hores.

Marilyn Manson Premieres Video for 'We Are Chaos,' New LP Out 9/11
We Are Chaos (video) – Marilyn Manson

Infinite Darkness és una de les dues cançons que queden més allunyades del só del disc. Sí que és bona, sí que té una bona lletra, una bona instrumental, Manson és punyent quan vol i ho aconsegueix, però a mi no és la que més m’ha agradat. També em recorda una mica a Born Villain. Tot i això, el “You’re dead longer, than you’re alive” és molt addictiu i potent. Segurament aquest tema juntament amb Red, Black and Blue seràn les ‘passables’ dels haters actuals de Manson (Que n’hi ha bastants que si no és Antichrist Superstar ja no els agrada, quan la gràcia de Manson és EVOLUCIONAR).

Perfume. “Get behind me, get behind me, get behind me, satan“, Hell Yes! M’encanta aquesta entrada més dura. Dir feixista a VOGUE és senzillament èpic. No ens oblidem del “If you conjure the devil, You better make sure you got a bed for him to sleep in“; una cançó molt rockera (i la necessitàvem!) i molt catchy. Està sens dubte al top d’aquest disc.

Keep my head together, una altra cançó rockera però amb un punt sureny, de principis dels 90. Escoltant-la imagino les sèries Americanes que veia de petit a la TV, tipus “embrujadas” i d’aquest estil. Té una tornada molt interessant, les guitarres són la perfecció! El riff és brutal. Estic LIVING amb la instrumental del baix. I mare meva, al minut 2:25 la bateria es torna boja, fa un break èpic, entra una guitarra fent un solo i jo em vull morir. Em desgarra la pell al moment, fa que m’exploti el cor, vulgui entrar de ple en un concert de Manson i saltar com mai a la vida. HIT de Manson (no parem amb aquest disc, és una passada) Brillant Shooter Jennings i Marilyn Manson.

Solve Coagula, la linia del baix em té atrapat, és misteriosa. Quan entra la guitarra fent el riff principal la meva ment pensa: “ep! això és Manson?” de cop entra la veu i dius: “i tant!”. És tant diferent! per això m’agrada tant. “I’m not special, I’m just broken, and I don’t wanna be fixed“. Intens. Quan sento el teclat synth penso en el Pogo, en aquella època on formava part de la banda, i m’encanta.

Broken Needle, només començar sabia que m’agradaria. Aquella guitarra acústica només pot fer que sigui una bona cançó. Efectivament! És una molt bona cançó. Em recorda a Mechanical Animals i Holy Wood però amb un aire nou com he comentat abans. Escoltar la frase “Are you alright? ‘Cause I’m not okay” fa que connectis amb el tema, la guitarra que l’acompanya és senzillament genial. Després d’una tornada ben instensa, la cançó es transforma. Entra un piano com improvitzant que queda perfecte, el synth puja el volum i Manson canta: “I’ll never ever play you again, Then I’ll put you away” això em va deixar marca. Les veus, la ‘flauta’ final, la repetició de la frase cada vegada amb més intensitat fins que acaba el disc… És apassionant, Tot i que jo em quedo trist i amb ganes de més. REPLAY.

El disc és una OBRA MESTRA del Sr. Manson. És el millor disc? potser no, però pot competir amb els TOP segur. És misteriós, és experimental, és humà, és carinyós però punyent. Aquest We Are Chaos és un dels millors àlbums de Marilyn Manson. Gràcies Marilyn per donar-nos aquest disc. Gràcies Shooter per crear We Are Chaos amb ell.

No m’agrada fer gaires llistes de posicionament de cançons, però he fet una prova amb Apple Music, he creat una llista de reproducció intel·ligent, amb el filtre: cançons més escoltades de Marilyn Manson, del nou disc. Així és més objectiu. La llista és la següent:

– Half-way & one step forward
– We are chaos
– Keep my head together
– Paint you with my love
– Broken Needle
– Solve Coagula
– Perfume
– Don’t chase the dead
– Infinite darkness
– Red, black and blue

9,8 / 10

Foto: Mr. Perou (We Are Chaos promo)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *